Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Έρχονται οι τσέτηδες κοστουμαρισμένοι!

Η διαρροή σεναρίων περί ενδιαφερόμενης για επένδυση στην ΑΕΚ εταιρείας τουρκικών συμφερόντων δεν προσέφερε μέχρι τώρα τίποτα άλλο παρά μια καθαρή ματιά στον ψυχισμό του μέσου ΑΕΚτζή. Κατά συνέπεια στο μέσο οπαδό, το μέσο νεοέλληνα.
Σύσσωμος σχεδόν ο πληθυσμός των ΑΕΚτζήδων τινάχτηκε με ιερή αγανάκτηση μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό. Σα να σηκώθηκε αυτοπροσώπως ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής και να ξιφούλκησε κατά του φέροντος το ιερό λάβαρο της ΑΕΚ Κωνσταντίνου Παλαιολόγου του Ξεμαρμαρωμένου. Τα πράγματα όμως είναι απλά.
Πιθανότατα μια κολοσσιαία επενδυτική εταιρεία σαν την περιγραφόμενη ελάχιστα ενδιαφέρεται για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πιθανότατα η εφεύρεση ενός τέτοιου υποψήφιου επενδυτή είναι πολύτιμη, όπως ήδη αποδείχτηκε στα φόρουμς, για την επόμενη μέρα του "ναυαγίου" της.
"Κάλλιο οι 'αμέτοχοι' παρά οι τουρκαλάδες"
"Κάλλιο η τέταρτη εθνική παρά η Süper Lig"

Αυτά όσον αφορά στην ευπιστία και την ελαφρότητα του μέσου οπαδού. Όσον αφορά στα πταίσματα δηλαδή.
Γιατί πίσω από τα πταίσματα καραδοκεί η πνευματική σκοτοδίνη του σύγχρονου νεοέλληνα. Αγκαλιά με την άγνοια και την απαιδευσιά. Ότι κι αν πάθει, όσα κι αν κάνουν στην καμπούρα του, αυτός λικνίζεται μακάριος σε ανιστόρητα κλισέ και σαπουνόφουσκες περασμένων μεγαλείων.
Που να του γίνει κατανοητό πως το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα;
Που να ξεκολλήσει απ' το ζελέ των επιλεκτικών και χαλκευμένων στιγμιοτύπων που συγκολλούνται στην αντίληψή του ως ιστορία του τόπου;
Που να κατανοήσει πως η συνάφεια Βυζαντίου και Ελλάδας είναι ένα κλάσμα αυτών που νομίζει;
Που να συλλάβει το επίπεδο της παρακμής του Βυζαντίου που οδήγησε στην πτώση του στους Οθωμανούς;
Που να χωρέσουν στη γκλάβα του οι αιτίες και οι υπεύθυνοι της καλλιέργειας "προαιώνιων εχθρών του έθνους";
Που να αναγνωρίσει τους ηθικούς αυτουργούς του ξεριζωμού των ελλήνων της Μικρασίας και της Πόλης;
Που να φανταστεί τις συνθήκες που αντιμετώπισε η προσφυγιά εγκαθιστάμενη στον ελλαδικό χώρο;
Που να μάθει πως η εχθρότητα με την οποία υποδέχτηκαν οι γηγενείς έλληνες τους πρόσφυγες ήταν πολλαπλάσια αυτής που αντιμετώπιζαν από τους τούρκους στην Ιωνία;
Που να καταλάβει πως ένας πτωχευμένος πνευματικά λαός χρειάζεται να απαγκιστρωθεί από τα ψευδοϊστορικά του βαρίδια αντί να παραχαράσσει παραδόσεις;

"Η ΑΕΚ είναι ιδέα" λένε πολλοί. Συνήθως αυτοί που το λένε δεν έχουν ιδέα τι ιδέα είναι η ΑΕΚ. Η ΑΕΚ αντιπροσωπεύει τον σπόρο που κουβάλησαν οι πρόσφυγες από τα χώματα της Ιωνίας, της Αιολίδας, της Πόλης. Το σπόρο της αναγέννησης και της προόδου, της ικανότητας του ανθρώπου να ξεπερνά ακόμα και τα ψηλότερα εμπόδια προκειμένου να πάει μπροστά. Καμία σχέση δεν έχει με εθνικιστικές αναθυμιάσεις και μισανθρωπικά στερεότυπα. Καμία σχέση δεν έχει με την υποκρισία όσων φοβούνται να πέσουν στα χέρια των τούρκων αλλά όχι των αράβων, των κινέζων, των αμερικάνων ή των τατζίκων.
Ωστόσο μιλάμε για ΠΑΕ και ποδόσφαιρο. Και είναι γνωστό πως όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου