Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ο Χιμένεθ και οι περί αποχωρήσεώς του φήμες

Πολύς λόγος γίνεται για το αν θα μείνει ή θα φύγει ο Χιμένεθ, μετά τις φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες. Γεγονός είναι πως οι φήμες στο ποδοσφαιρικό στερέωμα της χώρας είναι συνήθως υποβολιμαίες ή έστω ανεύθυνες. Οι δημοσιογράφοι κάπως πρέπει να ζήσουν και δεν διστάζουν να ανακινούν θέματα ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν.

Ο Χιμένεθ ήρθε σε μια δύσκολη χρονικά στιγμή, μετά από συνεχόμενα απογοητευτικά αποτελέσματα που κλόνισαν τις προσδοκίες για βελτίωση της ομάδας, τέτοιες τουλάχιστον είχαμε μετά το καλοκαίρι. Σαν πρόσωπο άγνωστο στο ελληνικό κοινό αλλά με αξιόλογη προϋπηρεσία στον πάγκο της Σεβίλλης ένωσε σε κάποιο βαθμό τον διχασμένο οπαδικό κόσμο της ΑΕΚ. Ήρθε πάντως γνωρίζοντας την κατάσταση στην ομάδα, δεν μπορεί κανείς να πει πως του παρουσίασαν μια κατάσταση ειδυλλιακότερη αυτής που βρήκε. Τέτοια τουλάχιστον πληροφόρηση έχουμε ως οπαδοί αν και ξανατονίζω πως τίποτα απολύτως δεν πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένο από αυτά που σερβίρουν ή διαρρέουν οι δημοσιογράφοι. Θεωρώ ότι η διοίκηση έπραξε καλά με την επιλογή του ακριβώς επειδή θα ήταν πρόσωπο που θα τερμάτιζε την οπαδική διχόνοια στο πρόσωπο του προπονητή. Πιστεύω πάντως πως μετά από το εύλογο χρονικό διάστημα που πέρασε από την πρόσληψή του προκύπτουν κάποια αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα:
1. Η ομάδα δεν έχει καθόλου βελτιωθεί στο ποδόσφαιρο που παίζει. Αντιθέτως έχει υποστεί πρωτοφανείς ήττες κι έχει παρουσιάσει εικόνα χειρότερη κι απ' την περσινή. Επιπλέον έχει θέσει τον πήχυ των αρνητικών στατιστικών ρεκόρ σε νέο -χαμηλότερο- επίπεδο.
2. Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, ιδίως οι αμυντικοί είναι ως μονάδες μάλλον λιγότερο ικανοί από αυτούς του ΠΑΟ και του ΟΣΦΠ, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογεί το ότι έχουμε την τρίτη χειρότερη σε παθητικό άμυνα της κατηγορίας.
3. Με εντυπωσιάζει  πολλές φορές -και τη ζηλεύω- η εικόνα ομάδων τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Ασφαλώς ήταν εντυπωσιακή η απόδοση του ΠΑΟ στο 2-3, αλλά ακόμα και "μικρότερες" ομάδες δείχνουν στον αγωνιστικό χώρο πολύ μεγαλύτερη συνοχή και πειθαρχία στην τακτική απ' ότι η ΑΕΚ. Ιδίως δε απέναντί μας!
4. Οι ποδοσφαιριστές κατά τις διαρροές είναι απλήρωτοι, πράγμα που θα εξηγούσε σε σημαντικό βαθμό την έλλειψη διάθεσης να παίξουν. Παρ'όλα αυτά εγώ προσωπικά θεωρώ πως προσπαθούν, τρέχουν και πιέζουν περισσότερο απ' ότι το έκαναν επί Μπάγιεβιτς.
5. Η κοινή λογική λέει πως ένας προπονητής δεν μπορεί να κριθεί για το έργο του παρά μετά το πέρας ενός πλήρους κύκλου, από την προετοιμασία μέχρι και το τέλος της σεζόν. Δυσκολεύομαι πάντως να δεχτώ πως δεν μπορεί να διαφανεί κάποια (μη πρόσκαιρη) βελτίωση σε περίπτωση που η ομάδα αναληφθεί από προπονητή σε ενδιάμεσο στάδιο, έστω και σε επιμέρους στοιχεία. Η αποπομπή του Φερέρ (με την οποία ήμουν κάθετα αντίθετος) και η αντικατάστασή του από τον Κωστένογλου αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
6. Ο Χιμένεθ έχει κατ'εξακολούθηση προβεί σε δηλώσεις του τύπου"και γι αυτό χειροκροτώ την προσπάθεια των παικτών μας ακόμη κι αν χάνουμε. Δεν ήταν αυτοί υπεύθυνοι για την προετοιμασία που έχουν κάνει, προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τρεις διοργανώσεις", "από το Δεκέμβρη η ομάδα θα στρώσει", "πρέπει να παίξουμε επί ενενήντα λεπτά με μεγάλη ένταση και από την δική μου πλευρά δεν πρόκειται να δικαιολογηθώ, ούτε να αρχίσω να λέω για φυσική κατάσταση και για τραυματισμούς" δείχνει μια κάποια ανακολουθία. Θεωρώ πως ο προπονητής πρέπει να είναι φειδωλός στα λόγια του. Το αν αναλαμβάνει πάντως τις ευθύνες του σε επίπεδο δηλώσεων με αφήνει τελείως αδιάφορο.

Δεν πιστεύω πάντως πως η αποχώρηση του Χιμένεθ έχει να προσφέρει λύσεις στην ΑΕΚ. Ασφαλώς το βασικό πρόβλημα της ομάδας είναι οικονομικό και δυστυχώς άλυτο. Δεν πιστεύω πως η αντικατάσταση του Χιμένεθ με άλλον προπονητή θα σώσει τίποτα άλλο πέραν των προσχημάτων. Και το χειρότερο είναι πως -όπως αποδείχτηκε με το Δώνη- δεν πρόκειται επ'ουδενί να δοθεί πίστωση χρόνου σε οποιοδήποτε έλληνα προπονητή, είτε στον Τσιώλη, είτε στον Μουρινιόπουλο. Δεν πρόκειται πάντως να κλάψω κιόλας αν ο Χιμένεθ αποχωρήσει.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Γι'αυτό η μπάλα είναι η πιο δημοφιλής πόρνη

Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται ούτε στο χόλυγουντ!
Ήμουν χτες, αν και με ίωση, στη 13. Είχα απ'την αρχή κακό προαίσθημα για τον αγώνα, ακόμα και μετά το 1-0 φοβόμουν πως ο ΠΑΟ τελικά θα κερδίσει. Αμέσως μετά το 1-1 τα γόνατα των ποδοσφαιριστών μας κόπηκαν αλλά η αλήθεια είναι πως ο ΠΑΟ ήταν πολύ καλός δημιουργικά. Πραγματικά θαύμασα τον τρόπο που άλλαζαν τη μπάλα οι παίχτες του, την άριστη κυκλοφορία, την ταχύτητα και την τρίπλα του Λέτο και κυρίως αυτό το μεγάλο ποδοσφαιριστή που απορώ πως είναι δυνατόν να παίζει μπάλα στην Ελλάδα, τον Σισέ. Η δική μας άμυνα ήταν για τα πανηγύρια και μόνο με "ηρωϊκές" προσπάθειες κοβόταν η μπάλα. Εννοείται πως η πρόκριση οφείλεται πρώτα και κύρια στον Σάχα ο οποίος, σε αντίθεση με τον κακόμοιρο Καρνέζη, ήταν καταπληκτικός. Πολύ απλά, αν δεν είχε αυτός την απόδοση που είχε σήμερα θα μιλούσαμε για μια ιστορική συντριβή, αμέσως μετά μάλιστα αυτής από τον Ολυμπιακό Βόλου.

Τι σου είναι όμως το γαμημένο το ποδόσφαιρο!
Ποιο άλλο άθλημα μπορεί να προσφέρει τέτοιες συγκινήσεις; Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα βραθήκαμε από την κόλαση στον παράδεισο και οι παναθηναϊκοί έκαναν αυτοστιγμί την ανάποδη διαδρομή. Σ' ένα ματς που δεν το αξίζαμε, δεν παίξαμε ποδόσφαιρο της προκοπής, μόνο γιόμες και κόντρα γιόμες στα τελευταία 20 λεπτά. Κι όμως ήρθε αυτό το απίστευτο γκολ του 97 και μισό.
Μεγάλη χάρη δεν μας έκανε μόνο ο Καρνέζης αλλά και ο Φερέιρα. Με τις δυο αλλαγές του ουσιαστικά μας επέτρεψε να διεκδικήσουμε χώρο στο γήπεδο. Εκεί που δεν μπορούσαμε καλά καλά να περάσουμε τη σέντρα, εκεί που δεν αλλάζαμε τρίτη πάσα, πέρασε μέσα δύο αμυντικά χαφ κόντρα σε μια ομάδα που δεν έπαιζε με τη μπάλα κάτω αλλά με σέντρες από όπου νά'ναι. Ο ΠΑΟ γύρισε πίσω και αρχίσαμε τις γιόμες. Ο θεός, απ' ότι ξέρω, δεν πολυγουστάρει το ποδόσφαιρο αλλά χτες βράδυ έριξε μια ματιά στο στάδιο και τό'κανε την κατάλληλη στιγμή.

Αν δεν βελτιωθεί άμεσα η ομάδα θα χρειαστούμε και νέες θεϊκές ματιές. Με τέτοια απόδοση δεν πάει πουθενά, ούτε τον ΠΑΟΚ θα μπορέσει να κοντράρει με αξιώσεις, ούτε ίσως στον πιθανό τελικό τον Ολυμπιακό Βόλου ή τον Ατρόμητο. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν βελτιώνεται αλλά ελπίζω να αποδειχτώ γκρινιάρης και άμπαλος.
Επ'αυτού παρακαλώ θερμά τον κύριο Χιμένεθ να κάνει ότι ανθρωπίνως είναι δυνατόν γιατί η υγεία του μέσου ΑΕΚτζή έχει αρχίσει να τραμπαλίζει. Ιδίως η πνευματική!
Πάντως μετά από τέτοιο σοκ η ίωση πέρασε!